Моден дизайн-как го виждаме ние и защо го избрахме?

12841246_10153585769828224_535856720059635758_o

Преди няколко дни отскочихме до ONE DESIGN WEEK в Пловдив по покана на сдружение „Обединени млади граждани“, за да участваме в едно особено интересно събитие, чиято цел бе да запознае младите хора с детайлите в професията дизайнер. Да покаже на младите и надъхани хора, че биха могли да се развиват и остават тук и че биха могли да променят ситуацията, в която се намираме, а именно: липса на визуална и обща култура, усещане за света и липса на съвременно осъзнато мислене.  В семинара участваха четирима лектори – професионалисти от различни сфери на дизайн : уеб дизайн – Йоханнес Артинян, моден дизайн с Антония Райчева и Станислава Димитрова от Prototype 23, графичен дизайн с Радо Дервенков и продуктов дизайн с Ола Мирецка.

професия моден дизайнер

Ето разказът за професията на модния дизайнер от нашата гледна точка:

Да бъдеш дизайнер – не само моден – е не само професия, това е начин на мислене, стил на живот и призвание.

Дизайнерът работи на първо място с ума си, с базата данни в своята глава и в този смисъл, каквото и да види, каквото и да усети, каквото и да научи, всичко това отвежда идеите му в една или друга посока.

защо го правим

Защото е вълнуващо! Защото нашата най-голяма страст от деца се превърна и в начин на живот, хоби, работа, всичко. Всеки път когато започваме нов проект, внедряваме вдъхновението си в нови творения, намираме интересни материали и ги адаптираме към концепцията си, а в процеса на работа се раждат нови и често далеч по-добри идеи от първоначалните. Когато завършим една колекция и я видим в красиви кадри сме много, много щастливи. А още по-щастливи сме, когато се окаже, че тя предизвиква желание у хората да се докоснат до нашите идеи, да усетим, че сме направили нещо, което създава интерес, признание, положителни емоции.

Prototype 23 Fashion Creative Crew съществува от 2013г. За тези три години много се лутахме в търсене на нашата ниша. И като проекти, които сме извършвали, и като почерк в дизайна. Истината е, че за откриване на посока е необходимо дълго време и упорита работа. За тези три години сме създали 17 колекции /4 за клиенти и  13 наши, от които 6 цялостни и 8 капсулни, както и ред други допълнителни дейности, от които натрупахме богат опит и впечатления. Едва сега започва да ни просветва кое си струва и кое не. Но този опит ни беше необходим, за да стигнем до тук.

Slide3

Специфично за модния дизайн, съпоставен с другите сфери на дизайн е, че продуктите трябва да се произвеждат в различни размери, което понякога много усложнява креативната работа.

Глобализацията, лесният интернет достъп, fast fashion индустрията, постоянните разпродажби и моловете напълно промениха правилата на играта в тази сфера. През последните 20 години, модният бизнес навлезе в нова ера. Затова е много важно да съумееш да се приспособяваш към тази променяща се нова среда.

Интересното е, че модният дизайн в момента е пряко подчинен на модната индустрия, която през последните години е много по-близка с хранително-вкусовата индустрия, тоест произведените продукти се “развалят” с доста бързо темпо. Работи се с бързо-оборотен продукт с все по-кратки срокове на годност, въпреки, че изисква дълъг и енергоемък технологичен процес на създаване. Процесът гълта огромни ресурси за произвеждане, буквално, на отпадъци. Статистическо проучване в Европейския съюз сочи, че една дреха, закупена от световните ритейлъри на бърза мода, се носи средно 4 пъти, след което се изхвърля – т.е. превръща се в отпадък. Все по-често трябва да се замисляме не за пазарната, а за реалната цена на дрехите, които се продават за 5, 10, 15 евро… Защото тази цена фактически е по-ниска от себестойността на продукта. Замисляли ли сте се как е възможно това? Възможно е, заради условията на съвременно робство, при което в третите страни се експлоатират човешки животи и се унищожава нашата собствена планета в името на нещо напълно мимолетно. През последните години все по-често тези въпроси изплуват над суетата. Факт е, че вече се дава гласност на “инциденти” като с фабриката Рана Плаза и хората започват все повече да се информират за това кой и къде произвежда дрехите им; все повече фабрики с нечовешки условия на труд се разобличават и все повече се говори за минималистичен начин на живот,  бавна храна, бавна мода, отговорните дизайнери се стремят да бъдат максимално прозрачни в процесите си на работа. Една кампания, която възникна в този дух, обяви се против некоректността в модната индустрия и призова за прозрачност отговорните дизайнери, е Fashion Revolution Day, в която и ние всяка година се включваме и подкрепяме.

1907441_708254082630909_8618426246087199963_n

Процесът на създаване на модна колекция включва следните стъпки:

събиране на инспирации

анализ на модна и друга, нужна за конкретната задача информация

инспирационни табла/настроение на колекцията, цветове, структури и материали, референции, силуети/

рисърч на платове/събиране на мостри,анализ, бюджет, количества/

скици на моделите

план на колекцията

технически описания

кройки

прототипи, експерименти и проби

произвеждане на колекцията

концепция за фотосесия /описание, инспирационни табла, настроение, стайлинг/

фотосесия/имиджова, продуктова/

Качествата необходими за професията са много, но ключово умение е да боравиш с информацията. Трябва да се интересуваш какво се случва около теб и в световен мащаб, да си наясно с историята, с това какво правят другите, да следиш дори икономическото състояние на света в момента и в същото време, да не се влияеш прекалено и да даваш възможност на личната си креативност да работи. Но трябва да знаете, че производството на този или онзи материал, налагането на този или онзи силует и цвят, винаги се случват с причина, не идват само и единствено като вдъхновение. Резултат са на икономическа политика, задълбочени изследвания и анализи. Цялото това огромно количество информация, за да бъде полезно, трябва да мине през филтъра на личното чувство за съвременност и креативност, както и да послужи за аргументация на създадения в последствие дизайн.

Особено ценно е да си запознат с процеса на създаване на дрехата вече като продукт, който ще бъде носен и третиран повече от веднъж.  Един дизайнер би трябвало да може да крои и да шие, първо, за да не бъде технически ограничен в идеите си и свободно да създава по-креативни неща, и второ, за да обясни на тези, които ще го изпълняват какво точно иска. А ако няма екип зад гърба си, се налага и сам да си го изработи.  В нашата професия умението за работа в екип е от съществено значение. И за да не бъдеш “човекът оркестър”, е изключително важно да се обградиш с хора, с които вибрирате на една честота, а не просто работите заедно. Онези хора, с които си чатите в 3 през нощта за да обсъдите някоя идея, шиете заедно без да сте яли часове наред или снимате в 4 сутринта, просто защото вярвате, че това  е единствения начин за осъществяване на нещото.

Slide6

Едно от най-сериозните предизвикателства за тези, които реализират собствен моден бранд, е да се справят с всички добавени задачи, които се налага да извършат, за да могат успешно да реализират своя дизайн, а тези задачи и дейности са далеч от креативността и дизайна като идея. В един момент се оказваш отговорен за всички процеси – концепцията на бранда, таргетирането, намирането на разпространителски канали, ценообразуването, измислянето на колекциите, намирането на материали, конструирането и ушиването им. А за да бъдат забелязани и подобаващо оценени продуктите ти, се налага качественото им заснемане и представянето им на съответните офлайн и онлайн места. Не бива да забравяме и всички формалности и разходи, които държавата те принуждава да плащаш, за да бъде дейността ти законна. Погледнато отстрани звучи абсурдно, но много от нас успяват да се справят, въпреки всичко. Тайната отново е в ентусиазирания екип. Нахъсаните млади хора обикновено нямат пари, но имат добри идеи и стремежи. Склонни са да работят дори без парично възнаграждение, ако виждат смисъл в крайната цел. Така че в началото основният ни капитал освен собственият ни труд, са приятелите-съмишленици от различни сфери. На базата на взаимопомощ, група творци от различни сфери могат да работят по общ проект, който едновременно да послужи за портфолио на всеки един от тях, а някои го правят просто от приятелски чувства, защото искат да те подкрепят. Енергията, с която се работи в подобен екип е много силна! И по този път се изграждат най-големите професионалисти.

Въпреки, че професията ни е трудна и изпълнена с много предизвикателства, ако това е, за което мечтаем, тя е увлекателна и се превръща в начин на живот, в източник на щастие и удовлетворение.

И за финал: ако сте решили,че професията на модния дизайнер е бляскава, лесна, лека и спокойна, не изисква усилен труд, сериозни умения и професионално образование, можете да се откажете веднага или да го направите след като се опарите. Този път е труден, интересен, осеян с предизвикателства, изисква непрекъснато развитие, гъвкавост и непрестанно четене и осведомяване с информация, но ако това е вашата страст, вашата душа и вашия начин на живот, сладостта от създадените от вас и харесвани от клиентите творения, не може да се опише с думи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − 5 =